Menjava olja pri avtu

Redna menjava olja pri avtu lahko prepreči resnejše okvare

Marsikateri voznik pozabi, kako pomembna je menjava olja pri avtu. Poskrbite, da ne boste med njimi tudi vi, saj vam lahko menjava olja pri avtu, ki se vedno izvede tudi v okviru hitrega servisa, prihrani marsikatero nevšečnost …

 

Menjava olja pri avtuMenjava olja pri avtu zmanjšuje porabo goriva

Glavna funkcija motornega olja je zmanjševanje trenja med posameznimi deli motorja. Redna menjava olja pri avtu tako zagotavlja brezhibno delovanje vašega jeklenega konjička, obenem pa občutno zmanjšuje porabo goriva. Menjava olja pri avtu torej ni smotrna le zaradi varčevanja, ampak storitev zagotavlja tudi vožnjo, ki je precej bolj prijazna do okolja.

 

Preventiva namesto kurative

Menjava olja pri avtu naj poteka čim pogosteje oziroma po potrebi, ne zgolj takrat, ko je to zakonsko nujno. Prelaganje menjave lahko namreč privede do hujše škode na vašem vozilu, ki vas lahko po eni strani resno udari po žepu, še pomembneje pa je, da je lahko vožnja avtomobila, ki ni ustrezno vzdrževan, potencialno zelo nevarna. Menjavo olja pri avtu je smiselno prilagoditi tudi vašim navadam (in razvadam) pri vožnji ter vremenskim razmeram. Tako naj bi bila menjava olja pogostejša v hladnejših mesecih, prav tako pa je pogostejša menjava potrebna v primeru, da svoj avtomobil pogosto uporabljate za krajše vožnje po mestu, ki so povezane z zelo kratkimi intervali med posameznimi zaviranji in speljevanji. Omenimo pa lahko tudi pogosto vožnjo v klanec, kar prav tako povzroči povečano potrebo po menjavi olja pri avtu. Redno preverjanje stanja olja je tako vsekakor dobrodošlo, saj vam bo to pomagalo oceniti, kdaj je čas za pot do priljubljenega avtocentra oziroma avtomehanične delavnice. Vsekakor pa je bolje, da se za menjavo olja pri avtu odločite malce bolj zgodaj, kot bi bilo nujno potrebno, kot pa prepozno. Nedvomno gre namreč za storitev, pri kateri ni smiselno varčevati.

You may also like...