Avto na plin – predelava avtomobila vse pogostejša odločitev voznikov

Predelava avtomobila na plinZa vgradnjo avtoplinskega sistema v vozilo se danes odloča vse več voznikov. Medtem ko cene fosilnih goriv vse bolj naraščajo, cena avtoplina ostaja nizka. V primerjavi z bencinom je kar za 50% nižja, kar pomeni, da se stroški za mesečni nakup goriva prepolovijo. Z avtomobili na plin prispevamo tudi k ohranjanju čistosti našega planeta. Med izgorevanjem avtoplina namreč nastane manj okolju škodljivih emisij, čisto izgorevanje pa pozitivno vpliva tudi na vitalne dele vozila. Zaradi tišjega delovanja motorja je obraba cilindrov manjša, motorno olje je bolj trajno, življenjska doba katalizatorja in lamda sonde pa se kar podvoji.

Morebitna skrb, da avto na plin v primerjavi z vozilom na bencinski pogon ne bi bil varen, je povsem odveč. Plinski rezervoar je za razliko od bencinskega izdelan iz okrepljenega materiala, ki ob morebitnih trkih zdrži tudi velike pritiske. Za dodatno varnost poskrbi tudi poseben varnostni ventil, ki preprečuje uhajanje plina.

Predelava avtomobila na plin – cenik na spletni strani

Vgradnja plina v avto je hitra in preprosta, poteka pa ob motorju vozila. Bencinski del pri tem ostane nedotaknjen, dogradijo se uparjalnik, napeljava, sistem vbrizgavanja plina in rezervoar, ki ga običajno pritrdimo v prostor za rezervno gumo v prtljažniku. Uporaba sistema je preprosta – preklapljanje med plinskim in bencinskim pogonom je samodejno.
Predelava avtomobila na plin je bolj priporočljiva pri avtomobilih na bencinski pogon, saj je vgradnja pri dizelskih motorjih cenovno manj ugodna in jo zato mnogi odsvetujejo. Cena vgradnje avtoplina je ugodna in se povprečno giblje med 1000 in 1500 evri. Različna cena je posledica različnih vrst sistemov, ki jih vgrajujemo. Se pa investicija v predelavo avtomobila v povprečju povrne že po 20 tisoč prevoženih kilometrih.

Avto na plin deluje na dve gorivi

Svoje vozilo boste s plinom lahko ponovno napolnili na eni izmed 87 plinskih črpalk po vsej Sloveniji, tudi v sosednjih državah pa jih ne manjka. Črpalke za avtoplin so navadno posebej označene že pri uvozu na črpalko, zato jih boste zlahka našli.
Strah, da bi ostali brez goriva, je popolnoma odveč tudi zato, ker avtomobili na plin delujejo na dve gorivi. Bencin potrebujejo za zagon motorja, po nekaj minutah delovanja pa sledi samodejen preklop na avtoplin. Ko motor ugasnemo, se varnostni ventil plina samodejno zapre in motor je spet pripravljen na pogon z bencinom. V primeru, da zmanjka avtoplina, elektronika samodejno vključi delovanje bencinskega motorja.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.