Avto na plin – predelava avtomobila prinaša številne prednosti

Rast cen pogonskih goriv je že marsikaterega voznika spodbudila, da je svoje vozilo preuredil za kombinirano uporabo goriv – bencina in avtoplina. Slednji je namreč zaradi prijaznosti do okolja, predvsem pa zaradi nizke cene postal najpomembnejša in najbolj razširjena alternativa klasičnim fosilnim gorivom. Cena avtoplina je v primerjavi z bencinom do 50 odstotkov nižja, kar pomeni, da se stroški za nakup goriva prepolovijo. Poraba goriva pa je povsem primerljiva.

Varčna vožnja in prijaznost do okolja pa nista edini prednosti avta na plin. Uporaba avtoplina blagodejno vpliva tudi na motor vozila. Zaradi tišjega delovanja motorja je obraba cilindrov manjša, motorno olje je bolj trajno, življenjska doba katalizatorja in lambda sonde pa se kar podvoji.
Avto na plin je tudi varnejši od avta, ki za pogonsko gorivo uporablja bencin. Za razliko od bencinskega rezervoarja je plinski rezervoar izdelan iz okrepljenega materiala, ki ob morebitnih trkih zdrži tudi velike pritiske. Poseben varnostni ventil pa preprečuje uhajanje plina.

Predelava avtomobila – hitra in preprosta, predvsem pa cenovno ugodna

Avto na plin - predelava

Predelava avtomobila na plin je možna pri skoraj vseh vozilih na bencinski pogon, prav tako je vgradnja avtoplina možna pri avtomobilih na dizelski pogon, a je cenovno manj ugodna in jo mnogi odsvetujejo. Cena vgradnje avtoplina v vozila na bencinski pogon se povprečno giblje med 1000 in 1500 evrov, medtem ko je predelava dizla na plin lahko tudi za nekaj tisočakov višja.
Vgradnja plina v avto ni zahtevna operacija, saj dela ne posegajo v vitalne dele vozila, ampak potekajo ob motorju. Bencinski del ostane nedotaknjen, dogradijo pa se sistem vbrizgavanja plina, uparjalnik, napeljava in rezervoar. Tega običajno pritrdimo v prostor za rezervno gumo v prtljažniku.
Zaradi manjše količine kemično vezane energije v avtoplinu porabi avto na plin po predelavi več plina kakor vozilo na bencinski pogon bencina. Nekoliko se zmanjša tudi moč motorja, a je izguba moči zanemarljiva in znaša največ pet odstotkov. Kljub temu, da je poraba plina večja, so stroški po zaslugi nižje cene plina še vedno bistveno nižji kot pri vožnji z bencinom.

Avto na plin je prava izbira za vse, ki želite zmanjšati mesečne stroške za nakup goriva, hkrati pa narediti nekaj za ohranjanje čistosti našega planeta. Investicija v predelavo vozila se vam lahko povrne že po 20.000 prevoženih kilometrih.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.