Avtomobil na plin prinaša cenejšo, varnejšo in okolju prijazno vožnjo

Avtomobil na plin - porabaEkološka in predvsem varčna vožnja sta glavna razloga, ki sta mnoge voznike že prepričala, da svoj avto predelajo na plin oz. na kombinirano uporabo goriv – bencina in avtoplina. Zaradi nizke cene plina, ki je v primerjavi z bencinom do 50 odstotkov nižja, se mesečni stroški za nakup goriva prepolovijo. Med izgorevanjem avtoplina nastane manj okolju škodljivih emisij, zato avtomobil na plin pripomore tudi k čistejšemu okolju. Hkrati pa vgradnja avtoplina ugodno vpliva na delovanje motorja. Tišji tek motorja in manjša obraba cilindrov prinašata daljšo življenjsko dobo motorja in motornega olja ter katalizatorja in lambda sonde.

Vozilo na avtoplin je v primerjavi z vozilom na bencinski ali dizelski pogon tudi varnejše. Plin se namreč nahaja v rezervoarju, izdelanem iz okrepljenega materiala, zato v primeru trkov ali nesreče zdrži velike pritiske. Vgrajen pa ima tudi poseben varnostni ventil, ki preprečuje plinu, da bi uhajal.

Avto na plin – poraba plina po predelavi nekoliko večja

Avtomobil po predelavi porabi več goriva kakor vozilo na bencinski pogon, saj je količina kemično vezane energije v avtoplinu manjša. Nekoliko se zmanjša tudi moč motorja. Vendar pa razlike niso velike. Tako je pri sodobnih sistemih s sekvenčnim vbrizgavanjem goriva poraba plina v povprečju za približno 10 do 15 odstotkov večja od porabe bencina, izguba moči pa je zanemarljiva in znaša največ pet odstotkov. Ker je cena plina toliko nižja, so stroški goriva po predelavi še vedno znatno nižji kot pri vožnji z bencinom, in to kljub temu, da je poraba plina večja.

Cena predelave vozil odvisna od sistema in vrste pogonskega goriva

Vas zanima, koliko stane vgradnja plina v avto? Cena predelave vozil je odvisna predvsem od vrste avtoplinskega sistema in vrste pogonskega goriva. Predelava avta na plin je možna pri skoraj vseh vozilih na bencinski pogon, prav tako je vgradnja avtoplina možna pri avtomobilih na dizelski pogon, a je cenovno manj ugodna. Medtem ko se cena predelave avta na bencinski pogon povprečno giblje med 1000 in 1500 evrov, pa je predelava dizla na avtoplin lahko tudi za nekaj tisočakov višja. Se pa investicija v predelavo vozila na avtoplin lahko povrne že po 20.000 prevoženih kilometrih.

Obiščite eno izmed petih servisnih delavnic Tip Stop Vianor družbe Petrol d.d., kjer vas bo navdušila ugodna cena predelave vozil. Avtomobil na plin – naložba v prihodnost.

You may also like...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.