Avto klima – servis in vzdrževanje

servis avto klimeKlima v avtu je postala do današnjih dni skorajda obvezna oprema vsakega avtomobila, pa se vendar zdi, da se premalo zavedamo, kako velikega pomena je redno na avto klimi opraviti servis, da bi vzdrževanje klime na dolgi rok prineslo kar najmanj stroškov. Ne zgodi se vedno, da je na običajnih rednih servisih avto klima naprava deležna pretirane pozornosti, zato je še toliko bolj pomembno, da redno vzdrževanje klime opravite pri serviserju, ki se podrobneje posveti tudi temu pomembnemu delu vašega avtomobila. Z rednimi pregledi je servis avto klima naprav zato seveda lahko tudi veliko ugodnejši.

Vzdrževanje klime v avtu je pomembno tako za stare kot tudi nove modele avtomobilov, saj je klima narejena iz mnogih gumijastih cevk ter tesnil, ki niso vedno stoodstotno tesna – skozi luknjice v cevkah, ohišje kompresorja in mimo tesnil namreč plini stalno uhajajo v atmosfero. Okoli 10 odstotkov hladilnega plina vsako leto uide iz avto klime. Servis je zato nujno potreben nekje po štiri do petih letih uporabe. Na avto klimi je servis še posebej priporočljivo opraviti predvsem pred poletjem. Redni servis avto klima naprave je nenazadnje odločilnega pomena za udobnost vožnje ter zagotavljanje razmer za zbrano in varno vožnjo.

Polnjenje in čiščenje avto klime

Servis avto klima naprave lahko zajema bodisi polnjenje naprave z utekočinjenim hladilnim plinom bodisi čiščenje avtoklime. V primeru, da avto klima povsem odpove ali deluje občutno oslabljeno, je potrebno opraviti na avto klimi temeljitejši servis. Iz naprave se izčrpa ves plin, ki se ga prečisti, na novo dolije preostalo potrebno količino hladilnega plina, po potrebi pa se zamenja tudi katerega od ostalih sestavnih delov avto klime. S servis si tako zagotovite, da bodo izpusti hladilnega plina iz vaše avto klime po servisu še naslednjih nekaj let minimalni in v normalnih mejah. Pri vzdrževanju klime je prav tako mogoče izvesti  test tesnosti.

Za servis avto klime in naprav v vašem vozilu ste vedno dobrodošli v Avtocentru Velić, kjer izkušeni mojstri poskrbijo za optimalno stanje vašega avtomobila.

You may also like...