Polnjenje in vzdrževanje avtoklime

Polnjenje avtoklime – redno vzdrževanje klime v avtu prinaša več udobja

Klima v avtu bo ob pravilnem in rednem vzdrževanju zagotavljala udobno, prijetno pa tudi varnejšo vožnjo. Voznik bo namreč zaradi primerne temperature v vozilu lahko ostal zbran pri vožnji. Pravilno in redno vzdrževanje klime v avtu pa prepreči tudi nepotrebne izredne stroške, ki nastanejo, če se avto klima zanemari. Ob rednem vzdrževanju ima klimatska naprava lahko dolgo življenjsko dobo, polnjenje avtoklime z manjkajočo količino plina pa je tako le občasno.

Servis klimatske naprave je priporočljiv na vsaki 2 leti oz. enkrat na leto, če v tem času prevozimo več kot 30.000 kilometrov. Na začetku servis obsega predvsem čiščenje posameznih delov in polnjenje avtoklime z manjkajočo količino plina, kasneje pa tudi popravila morebitnih okvar ali poškodb. Tako plin kot mikrofilter se lahko onesnažita, to pa v sistem privabi zdravju škodljive bakterije, ki se ob vklopu klime razpršijo v notranjost vozila. Redno vzdrževanje klime v avtu pa prinaša tudi prihranek, saj njeno pravilno delovanje zniža porabo goriva in obrabo klimatske naprave.

Avto klima – kdaj vemo, da se je pokvarila

Servis avtomobila in polnjenje klimeDa je s klimo v avtu nekaj narobe, nam lahko povesta že neobičajen in neprijeten vonj ter  neučinkovito hlajenje potniške kabine. To v praksi pomeni, da avto klima poleti kljub najnižji nastavljeni temperaturi in najvišji moči hlajenja ne ohladi avtomobila, pozimi pa kljub visokim temperaturam slabo suši vlago na steklih. Zmanjšana moč hlajenja nakazuje, da plina ni dovolj oziroma da napeljava nekje pušča. Zato je treba ves plin izčrpati, ga v posebni napravi prečistiti in pregledati. Sledi menjava olja v kompresorju in ponovno polnjenje avtoklime s prečiščenim plinom. Po potrebi mu dodamo še nekaj novega, saj mora količina hladilnega plina natanko ustrezati tovarniškim zahtevam posamezne naprave.

Zadostna količina plina je izjemno pomembna, saj ta ne hladi le zraka, ki prihaja v potniško kabino, temveč tudi kompresor klimatske naprave. Premajhna količina plina povzroči zmanjšano učinkovitost hlajenja kompresorja, to pa lahko privede do mehanskih poškodb. Značilni znak takšne okvare je ropot, ki je najbolj izrazit ob vklopu naprave. V primeru fizične okvare na kompresorju, ventilatorju ali drugih vrtljivih delih sledi menjava pokvarjenega dela.

Pravočasno polnjenje avtoklime s plinom bo takšne nevšečnosti zagotovo preprečilo. Zato nikar ne odlašajte in obiščite servisne delavnice Tip Stop Vianor. Nudimo vam strokovno vzdrževanje klime v avtu, ki po potrebi vključuje tudi polnjenje avtoklime s plinom, obenem pa poskrbimo tudi za preventivni pregled vozila, pripravo vozila na sezono ter za hitri servis.

You may also like...