Katera motorna olja so tista prava?

Motorna olja so tista, ki zavarujejo motor pred prezgodnjo obrabo, pregrevanjem in številnimi drugimi težavami. Iskanje dobrega motornega olja, ne le dragega, je učinkovito orodje, ki vam pomaga, da avtomobil ostanete na cesti dlje časa.

Proizvajalci avtomobilov pogosto predlagajo katera motorna olja uporabljati, recimo motorno olje 5w30, motorno olje 10w40 oziroma motorno olje 15w40, na podlagi več različnih dejavnikov. Motorji namreč pogosto potrebujejo različne viskoznosti glede na delovne pogoje. Če boste vedeli, kako znanstveniki vidijo viskoznost, vam bo to pomagalo določiti,, katero je najboljše olje za motor vašega avtomobila.

Viskoznost je najosnovnejša odpornost tekočine na pretok, ki se jo označuje z »xw-xx«. Prvo število meri pretok olja na 0 stopinj Fahrenheita (-17,8 stopinje Celzija), črka »w« pomeni zimo in ne teže, kot mnogi mislijo. Nižja kot je številka, manj se motorna olja zgostijo na mrazu.

Običajno motorno olje je za mlade motorje in lastnike, ki motorno olje pogosto menjavajo. Običajno se uporabljajo motorna olja 5w-20 ali 5w-30, čeprav nekateri potrebujejo motorno olje 10w-30. Polno sintetično motorno olje je namenjeno visokotehnološkim motorjem. Danes pa na trgu najdemo motorna olja z veliko dodatki, ki so namenjena izboljšanju delovanja in trajnosti motorja.

Avto Minjon d.o.o. nudi motorna olja vseh vrst po ugodni ceni.

You may also like...