Menjava gum – kdaj menjati gume

Kdaj menjati gumeMenjava gum je nujna, toda kdaj to storiti? Zimske gume lahko zamenjamo za letne 15. marca, saj ta datum označuje konec obdobja, ko po slovenskem zakonu moramo na vozilu imeti zimske gume. Zimske pnevmatike morajo biti pri nas na vozilu od 15. novembra do 15. marca, vendar tudi v primeru zimskih razmer, ki se lahko pojavijo tudi v aprilu. Ker je okoli sredine marca pri vulkanizerjih velika gneča, vam priporočamo, da si svoj ˝kdaj˝ termin za menjavo gum zagotovite pravočasno, strokovnjaki pa svetujejo, da je menjavo dobro preložiti na april. To velja zlasti v primerih, ko bi vas službena pot ali potovanje odpeljala v tujino. V nekaterih državah, kot sta Italija in Avstrija, je namreč zimska oprema obvezna vse do 15. aprila, česar pa marsikateri voznik, ki se ravna po slovenskih zakonih ne ve. V vsakem primeru si je za menjavo gum, ne glede na to kdaj jih boste menjali, potrebno predhodno zagotoviti svoj termin za menjavo pnevmatik. S tem se izognete dolgim čakalnim vrstam pri vulkanizerjih in prihranite svoj dragoceni čas!

Najcenejše gume v Sloveniji

Odločili ste se, kdaj boste menjali gume, vendar ne veste točno kje bi jih kupili? Vsakega voznika zanima, kje se dobijo najcenejše gume v Sloveniji, ki pa morajo biti kakovostne in testirane. Na trgu se pojavljajo različni proizvajalci gum, kot so Michelin, Pirelli, Goodyear, Dunlop in številni drugi, gume pa se razlikujejo glede na dimenzije ter hitrostne razrede, ki predstavljajo indekse hitrosti. Oznake na gumah nam kažejo dimenzijo gume, program, ki je lahko bodisi letni, zimski ali celoletni ter obrabo gume, kar je pomemben indeks kadar kupujemo rabljeno pnevmatiko. Gume se odvisno od vrste pnevmatike razvrščajo v različne hitrostne razrede, saj je lahko ena pnevmatika bolj primerna za hitro vožnjo, druga pa je stabilnejša in počasnejša, je pa zato primernejša za poltovorna vozila, kjer je stabilnost na prvem mestu. Ponavadi so letne gume hitrejše od zimskih zato imajo višji indeks hitrosti in spadajo v višji hitrostni razred. Gume iz višjega hitrostnega razreda imajo boljši izkoristek goriva, vendar se manj oprimejo cestišča zato moramo paziti tudi povsod tam, kjer so pogosti nalivi.

Najcenejše gume v Sloveniji ZaverskiMenjava gum – kdaj se naročiti, kakšna je cena

Kdaj menjati gume, smo deloma odgovorili že v prejšnjem poglavju. Odgovor kljub temu ni enoznačen, saj je odvisen tudi od tega na katerem območju živimo in kakšne so tam vremenske razmere. Če stanujemo ob morju in se le redko odpravimo proti središču Slovenije potem bomo gume zamenjali prej, drugače bomo še malo počakali. Ne smemo namreč dovoliti, da nas preseneti zapoznel sneg v aprilu in s tem ogrozimo sebe in druge udeležence v prometu. V primeru, da imate vprašanje kdaj menjati gume, kje se dobijo najcenejše gume v Sloveniji ali kakšen hitrostni razred gume izbrati, vam bomo v podjetju Zaverski z veseljem pomagali!

You may also like...