Avtoplin črpalke v Sloveniji in EU ter homologacija avtomobila na plin

Avtoplin črpalke po svetu in avtoplin črpalke v EU in Sloveniji so čedalje pogostejše, saj je vse več voznikov, ki uporabljajo utekočinjen naftni plin UPN oz LPG.

Avtoplin je utekočinjen naftni plin – UPN oz. liquefied petroleum gas – LPG iz mešanice butana in propana, zato imajo avtoplin črpalke najpogosteje oznako LPG črpalka.

Zaradi odlične cene avtoplina na LPG črpalkah in njegovega ugodnejšega vpliva na okolje je LPG postal najrazširjena alternativa bencinu.

Avtoplin črpalke v Sloveniji, LPG črpalke v Evropi in avtomobili na plin

Z naraščanjem voznikov na avtoplin, vsak dan narašča tudi število LPG črpalk. Za vse lastnike vozil, z vgrajenim sistem za avtoplin v svojih avtomobilih ali drugi vrsti vozil, ter za vse, ki razmišljajo o vgraditvi sistema za avtoplin je zelo pomembno, da imamo podatek, kje so črpalke za plin oz LPG (liquefied petroleum gas) črpalke.

Ravno tako je pomemben podatek, kakšne so cene avtoplina na črpalkah, kakšen je obratovalni čas LPG črpalk ter kakšen adapter se uporablja na LPG črpalkah v posamezni državi, še posebno v primerih, ko načrtujemo potovanje izven svoje običajne poti.

Črpalke za avtoplin v Sloveniji in ostalih državah ter cene LPG

V Sloveniji je na črpalkah avtoplin cenejši od ostalega goriva v povprečju okoli 50% +- 5%.

Cena avtoplina pa ni povsod enaka, kot v Sloveniji, niti prihranek v razmerju do ostalega goriva, saj je na različnih črpalkah v različnih državah EU cena vseh vrst goriva različna.

Prihranki pri uporabi avtoplina se na različnih LPG črpalkah v različnih državah močno razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo tudi cene drugega goriva na različnih črpalkah v različnih državah. Tako lahko zaradi različnih cen goriv in vrednosti avtoplina na črpalkah prihranimo od 30% do70 %, če imamo vgrajen plinski sistem v avtomobil:

  • od 45% do 55 % prihranek pri tankanju na avtoplin črpalkah lahko pričakujemo v naslednjih državah: Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Črna gora, Estonija, Francija, Grčija, Hrvaška, Kosovo, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Srbija, Švica in na LPG črpalkah v Združenem kraljestvu,
  • manjši prihranek od 30% do 45% na lahko pričakujemo na Avstrijskih črpalkah, Indijskih črpalkah, na črpalkah v Moldaviji, na Švedskih in Švicarskih črpalkah, ter
  • največji prihranek od 55% do 70% je na Albanskih črpalkah, Belgijskih črpalkah, na črpalkah v Bosni in Hercegovini, na Čeških, Italijanskih, Luksembourgških, Poljskih , Turških in Ukrajinskih črpalkah.

avtoplin črpalke

Razlogi za vgradnjo LPG sistema in homologacija vozila

Ekonomija ima pomemben vpliv na vse pogostejše odločitve za vgradnjo avtoplinskega sistema in pojav čedalje številčnejših avtoplin črpalk, saj je cena avtoplina na črpalkah v povprečju nižja za 50% na večini evropskih črpalkah.

Poleg nižje cene avtoplina pa vpliva na odločitev za vgradnjo sistema za avtoplin, katerega je potrebno homologirati tudi nižja cena zavarovanja ter subvencija za LPG sistem.

Z vidika ekologije je avtoplin eden izmed boljših alternativnih goriv, saj med izgorevanjem LPG ustvarja 20% manj ogljikovih spojin, kot v primeru izgorevanja bencina.

Avtoplin pri izgorevanju ne proizvaja žvepla in svinčevih spojin, emisije dušika pa so nižje kot pri izgorevanju ostalih fosilnih gorivih npr. bencin ali nafta.

Avtoplin vpliva na tišje delovanje avtomobilskih motorjev, zato uporaba avtoplina bistveno prispeva k znižanju hrupa, ki ga ustvarjajo avtomobili in cestni promet, kar pozitivno vpliva na naše življenjsko okolje.

Podjetje RA-CEN d.o.o. vgrajuje LPG sistem, ga homologira in pokrije stroške homologacijskega postopka za vgradnjo avtoplina.

Pred dokončno odločitvijo za vgradnjo avtoplina imamo možnost testno preizkusiti avtomobile na plin in preveriti lokacijo LPG črpalk v našem okolju.

Avtoplin in učinek na motor avtomobila

Avtoplin zagotavlja tišje delovanje motorja, zato se njegova doba poveča za približno 35%. Poleg tega se motorno olje ne razgrajuje z bencinom, kar ugodno vpliva na trajnost motornega olja.

Avtoplin na črpalkah ne vsebuje aditivov, kateri so dodani bencinu, zato avtoplin zmanjšuje nastajanje korozije. Iz istih razlogov se podvoji življenjska doba katalizatorja in lambda sonde.

črpalke za avtoplin

Slovenski plinski sistem oznake GEN1

Ker imamo čedalje več avtoplin črpalk, ker je cena avtoplina v Sloveniji 50% cenejša, ker imajo avtomobili z uporabo avtoplina daljšo življenjsko dobo in ker pomembno prispevamo k čistejšemu okolju je prav, da se odločimo za pravo LPG tehnologijo in homologacijo avtomobila.

Plinski sistem oznake GEN1, podjetja RA-CEN d.o.o. skrbi za optimalno delovanje motorja, je natančen, optimiran in ima nastavljen samo-nastavljiv vbrizg avtoplina, kar posledično zmanjša porabo goriva in obisk avtoplin črpalk ter skrbi za manjšo izgubo moči avtomobila.

Plinski sistem oznake GEN1, podjetja RA-CEN d.o.o. sestavljajo:

  • uparjalnik, ki skrbi za prehod goriva iz tekočega v plinasto stanje,
  • ECU računalniška enota z ostalo elektroniko,
  • Nadzorna enota za izbiro goriva in prikaz nivoja avtoplina.

Za avtoplinski sistem GEN1 prejmemo 8-letno, prenosljivo garancijo na delo in komponente, brez omejevanja kilometrov, subvencijo 800 eur, urejen postopek homologacije in pokrite stroške homologacijskega postopka ter možnost polnjenja rezervoarja na vse številčnejših črpalkah za avtoplin.

Koristimo lahko plačilo na položnice ali EKO kreditiranje brez stroškov odobritve in brez obresti. Prvi obrok poravnamo šele naslednji mesec, ko ga lahko plačamo kar s prihranki na avtoplinskih črpalkah.

You may also like...